سالن شیردوشی - دستگاه شیردوش بز نصب در گچساران 7

تاسیسات مورد نیاز یک سالن شیردوشی بز

 

این نکته بسیار حائز اهمیت است که سالن شیردوشی بز با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و نیازهای ژنتیکی نژاد بز شیری ساخته شود.
برای جلوگیری از مشکلاتی مانند بیماری و مرگ و میر بزها در آینده، بهترین راه مشاوره با کارشناسان شرکت روان شیردوش است.

ما به صورت رایگان در محل حاضر می شویم و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و بررسی کارشناسی و آزمایشگاهی دام و بهترین پیشنهاد را برای جلوگیری از زیانهای احتمالی در آینده، پیش روی شما قرار می دهیم.
بطور معمول ساختمان معمول برای نگهداری بز شیری می بایست از ۳ طرف به وسیله دیوار محصور شده و از یک طرف باز باشد، این امر باعث برطرف شدن بسیاری از نیازهای فیزیولوژیکی بز شیری (مانند نور کافی و همچنین تهویه مناسب و سایبان در فصول گرم )می گردد.
تابستانها و در مناطقی که رطوبت کمتری دارند، می توان از سیستم مه پاش برقی و بادبزنهای صنعتی مخصوص، جهت جلوگیری از آسیب گرما به سلامت بز شیری استفاده کرد.
سیستم تهویه مناسب برای این ساختمان جهت تامین اکسیژن مورد نیاز و رفع گازهای مضر برای دام، بسیار مهم است. البته نباید فراموش کرد که بزشیری در شرایط جوی با باد و کوران شدید بسیار آسیب پذیر است. به همین دلیل باید از ایجاد باد شدید و کوران جلوگیری کنیم و همینطور باید جهت ساخت سازه بصورت پشت به باد اقدام کنیم.
در فصول سرد نیز میتوان طرف باز جایگاه بز را توسط برزنت یا بسته های بزرگ کاه و پلاستیک پوشاند تا از آسیب سرما به بز شیری جلوگیری شود.
البته تمامی این موارد باید با در نظر گرفتن منطقه اقلیمی توسط کارشناسان روان شیردوش بررسی شده و بهترین طراحی برای سالن شیردوشی مورد نظر انجام گیرد.

تجهیزات مورد نیاز سالن شیردوشی

یک سالن شیردوشی بز باید به تجهیزات زیر مجهز باشد:

  • آب سرد و گرم
  • شیر سردکن
  • محل ذخیره شیر
  • محل شستشوی ظروف و دستگاه شیردوش

 

همچنین بهتر است توری های فلزی در پشت پنجره ها نصب گردد تا مانع ورود حشرات به داخل سالن و آلوده شدن شیر گردد.
همینطور برای اطمینان از سلامت دام ها و پیشگیری از آلودگی های احتمالی، نظافت سالن شیردوشی باید بصورت مرتب و پس از هر مرحله شیردوشی صورت گیرد.

سالن شیر دوشی بز

 

بزها در طول روز حداقل دو بار و حداکثر سه بار به این محل منتقل شده و شیردوشی می شوند.
بیشترین مقدار شیر در هفته ۲ تا ۱۰ بعد از زایش تولید می شود و پس از آن تولید شیر بزها روزانه کاهش می یابد.
طول مدت شیردهی به نژاد، نحوه مدیریت و کیفیت و مقدار خوراک بستگی دارد.
شیردوشی بزها ممکن است به وسیله دست و یا با استفاده از ماشین شیردوشی انجام گیرد، اما در هر دو صورت باید محلی جداگانه و بهداشتی برای دوشش بزها در یک دامداری ساخته و آماده شود.
در روستاها و یا دامداری های کوچک ممکن است بزها با دست دوشیده شوند، اما در دامداریهای بزرگ برای سهولت و تسریع شیردوشی باید با دستگاه دوشیده شوند. هنگام شیردوشی چه بصورت دستی و چه با دستگاه، لازم است ابتدا دام به خوبی مهار و سپس دوشیده شود.

برای این کار باید باکس یا جعبه شیردوشی طراحی شود. باکس انفرادی یا جایگاه شیردوشی بزها باید بگونه ای باشد که امکان چرخش بز در آن وجود نداشته باشد. نحوه طراحی جایگاه شیردوشی و محل استقرار کارگر باید به نحوی باشد که امکان دسترسی کارگرها به پستان دام به آسانی فراهم شود.

ابعاد جایگاه شیردوش بز

 

معمولا عرض جایگاه انفرادی شیردوشی را از ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر و طول آن را ۱۰۰ سانتی متر در نظر می گیرند.
در صورت تمایل به ساخت آخور در مقابل جایگاه شیردوشی، باید یک راهرو به عرض یک متر مقابل هر جایگاه ساخته شود.
در تعیین مساحت سالن شیردوشی باید ابعاد و تعداد سکوهای شیردوشی، راهروهای خوراک دهی، آخورها، محل شستشوی ظروف، محل ذخیره و نگهداری موقت شیر و محل عبور و مرور کارگران را پیش بینی نمود. بر اساس یک توصیه می توان مساحت سالن شیردوشی را با توجه به اندازه گله، معادل ۱۰ درصد مساحت محل استراحت بزها تعیین نمود.

بهداشت در سالن شیردوش بز

 

در راه اندازی سالن شیردوش بز، مواد و مصالحی که در کف و دیوار سالن شیردوشی مورد استفاده قرار می گیرد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در ساخت سالن شیردوش همیشه می بایست موادی انتخاب شده بهداشتی قابل شستشو باشند.
شاید استفاده کردن از بتن ( البته در صورت قیمت مناسب) بهترین گزینه برای ساخت کف سالن شیردوشی باشد.
همچنین برای پوشش دادن دیوارها نیز می توان از سیمان، سرامیک و یا هر نوع مصالح قابل شستشوی دیگر استفاده کرد.
نور کافی و سیستم تهویه مناسب برای یک سالن شیردوشی بز از ملزومات بسیار اساسی است زیرا بعلت وجود داشتن آب بسیار و بخار آب تولید شده در سالن شیردوشی بز، این دسگتاه باعث کاهش رطوبت محیط شده و تهویه را برای دام ها بهتر می کند.
سالن شیردوش بز باید حداقل به اندازه ۱۰درصد مساحت کف سالن پنجره داشته باشد.
استفاده از هواکش های برقی برای ایجاد تهویه، در سالن شیردوشی اجتناب ناپذیر است.

برای مطالعه دیگر مقالات اینجا کلیک کنید!

 

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.