ضوابط شستشو و ضدعفونی دستگاه شیردوش
شستشوی وضدعفونی دستگاه شیردوش ممکن است به وسیله دست انسان یا توسط سیستم CIP شستشو در مدار بسته CLEANINIG IN PLACE انجام گیرد که در در صورت استفاده از سیستم CIP جهت ضدعفونی دستگاههای شیردوش باید به نکات ذیل توجه ویژه داشت :
۱- ابتدا قسمتهایی از دستگاه که امکان بازکردن آنها وجود دارد مثل خرچنگی، پستانکها غلاف پستانک را باید پس از آخرین دوشش بازکرده و قطعه قطعه آن شستشو داده شود.
۲- در داخل آب مورد مصرف برای شستشوی دستگاههای شیردوشی به هیج وجه نباید از مواد کف کننده استفاده شود.
۳- مواد مصرفی جهت ضدعفونی دستگاه شیردوش باید حتما در دمایی که سازنده مواد توصیه نموده استفاده شود.
۴- شستشو و ضدعفونی دستگاه شیردوش دارای نظم مخصوص بوده که میبایستی توسط شخص شیردوش رعایت و انجام گردد.
۵-در ابتدا خط مسیر عبور شیر با آب سرد برای مدت چند دقیقه، سپس با آب گرم و بعد با محلولهای شیمیائی شستشو کننده مخلوط با ضد عفونی کننده و یا بطور جداگانه شستشو و ضدعفونی گردند.
۶- در مرحله آخر نیز با آب تمیز وسالم و سرد آثار و بقایای مواد شستشو و ضد عفونیکننده را از مسیرخارج نمود.
۷- عمل شستشو و ضدعفونی دستگاه در هر وعده شیردوشی بلافاصله انجام شود.
یادآوری: ذکر این نکته بسیار ضروریست که جهت شستشو و همچنین ضدعفونی دستگاه شیردوش حتما آب مورد مصرف شستشوی دستگاههای مورد استفاده دامداری باید آب آشامیدنی و مطابق استاندارد باشد.
چنانچه شیر تولیدی را نتوان حداکثر ظرف مدت ۲ ساعت به مراکز جمعآوری و یا کارخانجات منتقل نمود باید هرچه سریعتر شیر را جهت سرد کردن به اتاق نگهداری شیر انتقال داد. همچنین می بایست آن را تا ۸ درجه سانتیگراد خنک نمود و اگر جمعآوری شیر روزانه نیست باید دردمای ۶ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
وقتی شیر به کارخانجات صنایع لبنی منتقل میشود نباید دمای آن بیش از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد.