منحنی شیردهی

  • شیردهی با تولید نسبتاً زیاد آغاز می شود و ترشح شیر ادامه می یابد تا اینکه در هفته های ۶-۳ به اوج خود می رسد.
  • بعد از رسیدن به اوج تولید، از میزان تولید به تدریج کاسته می شود.
  • رسیدن به اوج در گاوهای پرتولید طولانی تر از گاوهای کم تولید است.
  • منحنی شیردهی میزان تولید شیر گاو را پس از تولد و ترشح آغوز تا زمان خشکی (تقریباً۳۰۰ روز) نشان می دهد.
  • منحنی : نقطه اوج تولید شیر، سطح تداوم و اثر حوادث خاص بر تولید شیر را مشخص می کند.
  • نمودار شیردهی تقریباً ثابت است و از روی آن می توان میزان تولید شیر را براساس اوایل دوره پیش بینی کرد.
  • گاوها در اولین دوره شیردهی دارای و منحنی شیردهی مسطحی هستند.
  • گاوها در اولین دوره شیردهی در سطحی معادل ۲۵% گاوهای بالغ به اوج تولید می رسند.
  • گاوهای بالغ نسبت به گاوهای شکم اول در سطح بالاتری از تولید به اوج می رسند ولی تداوم اوج در آن ها چندان مطلوب نیست.
  • به کاهش تولید شیر پس از رسیدن به اوج شیردهی تداوم شیردهی گفته می شود.
  • تداوم شیردهی به طور میانگین باید در حدود ۹۶ -۹۴ درصد باشد. مثلاً تولید شیر هر ماه باید تقریباً ۹۵ درصد یک ماه قبل باشد.
  • میزان افت تولید پس از سپری شدن اوج تولید شیر در تلیسه ۲/۰ درصد در روز ودر گاو بالغ ۳/۰ درصد در روز می باشد.
  • تجزیه و تحلیل منحنی شیردهی در تشخیص مشکلات تغذیه ای و مدیریتی گله های شیری حائز اهمیت است.
  • تولید بالا نیازمند اوج تولید و تداوم بالا می باشد.
  • به ازاء هر کیلوگرم تولید مازاد شیر در زمان اوج تولید، مقدار تولید شیر طی کل دوره شیردهی گاو به میزان ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم افزایش می یابد.
  • اگر گاو به اوج تولید نمی رسد پروتئین جیره را کنترل کنید.
  • اگر گاو به اوج می رسد ولی نمی تواند آن را حفظ کند به انرژی جیره توجه کنید.
  • در گاو با پتانسیل بالای ژنتیکی، اوج شیردهی در سطح بالایی است و دوام شیردهی هم بیشتر است.
  • گاوداران باید از میزان تولید شیر در اوج شیردهی به عنوان شاخص عملکرد تولید شیر گله استفاده کند.
  • استرس های مختلف مثل شش گرمائی، حمل و نقل و …. می توانند روی تداوم شیردهی و رسیدن به اوج شیردهی و میزان آن تأثیر منفی داشته باشند که گاهی بسیار مشهود و غیرقابل اجتناب است.
  • کوتاه بودن دوره شیردهی ممکن است ناشی از چاقی بیش از حد گاوها، پائین بودن مصرف انرژی یا ژنتیکی باشد.
  • درصد چربی و تولید شیر با افزایش میزان تولید کاهش می یابد.
  • در طول دوره شیردهی میزان چربی و پروتئین شیر بیش از ۳/۳ و ۴/۳ حفظ شود.
  • بالا بودن چربی شیر و تولید اندک نشان دهنده ضعف گاوها یا کاهش خوراک مصرفی است.
  • پائین بودن درصد چربی نشان دهنده ضعف عملکرد شکمبه به بیماری های متابولیکی یا مشکلات مربوط به ترکیب خوراک می باشد.
  • پائین بودن درصد پروتئین نشان دهنده کمبود انرژی است.
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.