شیردهی با تولید نسبتاً زیاد آغاز می شود و ترشح شیر ادامه می یابد تا اینکه در هفته های ۶-۳ به اوج خود می رسد.
بعد از رسیدن به اوج تولید، از میزان تولید به تدریج کاسته می شود.
رسیدن به اوج در گاوهای پرتولید طولانی تر از گاوهای کم تولید است.
منحنی شیردهی میزان تولید شیر گاو را پس از تولد و ترشح آغوز تا زمان خشکی (تقریباً۳۰۰ روز) نشان می دهد.
منحنی : نقطه اوج تولید شیر، سطح تداوم و اثر حوادث خاص بر تولید شیر را مشخص می کند.
نمودار شیردهی تقریباً ثابت است و از روی آن می توان میزان تولید شیر را براساس اوایل دوره پیش بینی کرد.
گاوها در اولین دوره شیردهی دارای و منحنی شیردهی مسطحی هستند.
گاوها در اولین دوره شیردهی در سطحی معادل ۲۵% گاوهای بالغ به اوج تولید می رسند.
گاوهای بالغ نسبت به گاوهای شکم اول در سطح بالاتری از تولید به اوج می رسند ولی تداوم اوج در آن ها چندان مطلوب نیست.
به کاهش تولید شیر پس از رسیدن به اوج شیردهی تداوم شیردهی گفته می شود.
تداوم شیردهی به طور میانگین باید در حدود ۹۶ -۹۴ درصد باشد. مثلاً تولید شیر هر ماه باید تقریباً ۹۵ درصد یک ماه قبل باشد.
میزان افت تولید پس از سپری شدن اوج تولید شیر در تلیسه ۲/۰ درصد در روز ودر گاو بالغ ۳/۰ درصد در روز می باشد.
تجزیه و تحلیل منحنی شیردهی در تشخیص مشکلات تغذیه ای و مدیریتی گله های شیری حائز اهمیت است.
تولید بالا نیازمند اوج تولید و تداوم بالا می باشد.
به ازاء هر کیلوگرم تولید مازاد شیر در زمان اوج تولید، مقدار تولید شیر طی کل دوره شیردهی گاو به میزان ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم افزایش می یابد.
اگر گاو به اوج تولید نمی رسد پروتئین جیره را کنترل کنید.
اگر گاو به اوج می رسد ولی نمی تواند آن را حفظ کند به انرژی جیره توجه کنید.
در گاو با پتانسیل بالای ژنتیکی، اوج شیردهی در سطح بالایی است و دوام شیردهی هم بیشتر است.
گاوداران باید از میزان تولید شیر در اوج شیردهی به عنوان شاخص عملکرد تولید شیر گله استفاده کند.
استرس های مختلف مثل شش گرمائی، حمل و نقل و …. می توانند روی تداوم شیردهی و رسیدن به اوج شیردهی و میزان آن تأثیر منفی داشته باشند که گاهی بسیار مشهود و غیرقابل اجتناب است.
کوتاه بودن دوره شیردهی ممکن است ناشی از چاقی بیش از حد گاوها، پائین بودن مصرف انرژی یا ژنتیکی باشد.
درصد چربی و تولید شیر با افزایش میزان تولید کاهش می یابد.
در طول دوره شیردهی میزان چربی و پروتئین شیر بیش از ۳/۳ و ۴/۳ حفظ شود.
بالا بودن چربی شیر و تولید اندک نشان دهنده ضعف گاوها یا کاهش خوراک مصرفی است.
پائین بودن درصد چربی نشان دهنده ضعف عملکرد شکمبه به بیماری های متابولیکی یا مشکلات مربوط به ترکیب خوراک می باشد.
پائین بودن درصد پروتئین نشان دهنده کمبود انرژی است.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)